Ασφάλεια στο Μαγείρεμα

Ο σωστός τρόπος ανάμματος μιας μη αυτόματης συσκευής μαγειρέματος είναι ο εξής:

  • Ανάψτε ένα σπίρτο
  • Πλησιάστε τη φλόγα στην εστία
  • Ανοίξτε τη βαλβίδα της συσκευής μαγειρέματος
  • Κατά το μαγείρεμα, διατηρείτε ανοιχτές τις πόρτες και τα παράθυρα.
  • Μην ακουμπάτε ζεστά σκεύη μαγειρικής επάνω στη φιάλη.
  • Μην εκθέτετε ποτέ τη φιάλη σε υπερβολική θερμότητα.
  • Κλείνετε τη βαλβίδα της φιάλης ή του ρυθμιστή όταν ολοκληρώνεται το μαγείρεμα.
  • Μην αφήνετε παιδιά να χειρίζονται τις φιάλες ή τις συσκευές.

Έλεγχοι Ασφαλείας

  • Ελέγχετε τακτικά τον ελαστικό σωλήνα για ίχνη φθοράς ή ρωγμών.
  • Ελέγχετε, επίσης, το σημείο σύνδεσης του ελαστικού σωλήνα για τυχόν διαρροή χρησιμοποιώντας διάλυμα με σαπούνι. ΜΗ χρησιμοποιείτε φλόγα κατά τον έλεγχο.
  • Αντικαθιστάτε τον ελαστικό σωλήνα και τα κλιπ κάθε 2 χρόνια με εγκεκριμένα εξαρτήματα που μπορείτε να προμηθευτείτε από την agngas.
  • Αντικαθιστάτε τους ρυθμιστές κάθε 5 χρόνια με εγκεκριμένους τύπους ρυθμιστών που μπορείτε να προμηθευτείτε από τους διανομείς της agngas.

Πρακτικές Συμβουλές

Ακολουθούν μερικές πρακτικές συμβουλές για τη χρήση των φιαλών υγραερίου:

  • Οι φιάλες προπανίου δεν επιτρέπεται να τοποθετούνται σε κλειστό χώρο αλλά μόνο στο ύπαιθρο. Οι φιάλες του μίγματος τοποθετούνται και σε κλειστό χώρο.
  • Για οικιακή χρήση σε κλειστό χώρο απαγορεύεται πάνω από μια φιάλη. Αν χρειάζονται παραπάνω φιάλες αυτές θα τοποθετούνται στο ύπαιθρο σε ασφαλή χώρο και πρέπει να απέχουν 1.5m από ανοίγματα (παράθυρα, αποχετεύσεις κλπ.) και να είναι προστατευμένες από τον ήλιο και τη βροχή (με κατάλληλο στέγαστρο).
  • Όλες οι φιάλες προπανίου και μίγματος πρέπει να διαθέτουν τον κατάλληλο ρυθμιστή (υψηλής ή χαμηλής πίεσης). Σε πολλές περιπτώσεις έχει παρατηρηθεί ότι στη φιάλη (κυρίως προπανίου) δεν τοποθετείται ρυθμιστής αλλά ο ελαστικός σωλήνας με ένα απλό ρακόρ συνδέεται με τη φιάλη. Αυτό είναι πολύ επικίνδυνο διότι το αέριο διοχετεύεται πλέον στη συσκευή με την πίεση που υπάρχει και στην φιάλη (δηλ, ακόμη και 8bar για το προπάνιο).
  • Σε μερικές ταβέρνες χρησιμοποιούνται συσκευές υγραερίου εγχώριας κατασκευής που απαιτούν δυστυχώς υψηλή πίεση (περίπου 1.5 bar) οπότε θα πρέπει να εγκαθίσταται ο κατάλληλος ρυθμιστής. Αυτές οι επαγγελματικού τύπου συσκευές δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για οικιακή χρήση. Στην οικιακή χρήση έχουμε συσκευές χαμηλής πίεσης (28 με 30 mbar) που λειτουργούν με τον αντίστοιχο ρυθμιστή.
  • Σε κάθε αντικατάσταση φιάλης πρέπει να ελέγχεται η κατάσταση του ρυθμιστή και να αντικαθίσταται το παρέμβυσμα (φλάντζα) με καινούργιο. Ο ρυθμιστής πρέπει να αντικαθίσταται κάθε 5 χρόνια ή κάθε 3 χρόνια, όταν βρίσκεται σε κλειστό χώρο ή σε ύπαιθρο αντίστοιχα. Η αντικατάσταση του ρυθμιστή μπορεί να γίνει και νωρίτερα, εάν διαπιστωθεί κακή λειτουργία του. Για τον έλεγχο της στεγανότητας να χρησιμοποιείται σαπουνάδα και ΠΟΤΕ φλόγα.
  • Ο ελαστικός σωλήνας μεταξύ ρυθμιστή και συσκευής πρέπει να είναι κατάλληλος για υγραέριο και να αντικαθίσταται κάθε 2 χρόνια, έστω και αν δεν παρουσιάζει εξωτερικά σημεία φθοράς. Σε ειδικές περιπτώσεις (ταβέρνες κλπ.) ο σωλήνας αυτός πρέπει να αντικαθίσταται κάθε χρόνο γιατί υφίσταται μεγαλύτερη φθορά (υψηλές θερμοκρασίες, λάδια κλπ). Τo μήκος του σωλήνα αυτού δεν πρέπει να είναι πάνω από 1,5m για να μπορεί εύκολα να ελέγχεται. Αν η απόσταση είναι μεγαλύτερη, να γίνεται εγκατάσταση με χαλκοσωλήνα βαρέως τύπου. Αν οι φιάλες είναι στο ύπαιθρο, θα πρέπει στο σημείο εισόδου του χαλκοσωλήνα στον εσωτερικό χώρο να τοποθετείται διακόπτης υγραερίου για την άμεση απομόνωση της συσκευής από τις φιάλες και συνεπώς την αντιμετώπιση της διαρροής.